Dezvoltarea nou-nascutului si sugarului pe grupe de varste

Dezvoltarea nou-nascutului si sugarului pe grupe de varste

Nou-nascutii nu au capacitatea de a-si controla muschii gatului. In primele luni de viata vor capata aceasta abilitate extrem de importanta care va reprezenta baza urmatoarelor miscari pe care le vor invata: statul in sezut, mersul in picioare. Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau dar majoritatea vor putea sa-si controleze muschii gatului abia la sase luni.

La nou-nascuti, muschii gatului sunt foarte slabi, deci va trebui sustinut capul si gatul bebelusului, cel putin in prima luna de viata. Probabil ca acesta e felul in care natura apropia mama si bebele. Cand ii sustii capsorul, profitati si uitati-va in ochii sai minunati.

Pana la sfarsitul primei sale luni de viata bebele ar trebui sa poate ridica capsorul macar pentru scurt timp si sa-l poata intoarce dintr-o parte in alta atunci cand sta pe burtica. La 6-8 saptamani, bebelusii mai puternici isi pot ridica capsorul si atunci cand sunt intinsi pe spate. Daca il tii pe umarul tau, isi va putea ridica capul pentru scurt timp, cu miscari nesigure. De asemenea, ar trebui sa-si tina capul drept si atunci cand sta intr-un scaunel de masina sau intr-un carucior.

La 3-4 luni, bebelusul este deja mult mai puternic si va putea sa-si controleze mai bine capul si gatul. Cand sta intins pe burtica poate sa-si ridice capul al 45 de grade si sa-l tina asa pentru mult timp. Pentru a-l ajuta sa-si exerseze muschii gatului, se intinde pe spate copilul si se trage usor de manute in pozitie sezanda. Apoi se lasa usor pe spate si se repeta. La aceasta varsta ar trebui sa-si poata tine capul in aceeasi linie cu trunchiul, atunci cand este tras de manute.

La 6 luni, bebele va putea sa-si tina capul drept atata timp cat isi doreste si sa-l aplece catre in fata atunci cand se trage de manute, ca mai sus. Odata ce poate sa-si sustina si sa-si controleze capul fara proleme, bebelusul poate sa treaca mai departe, incercand sa stea in fundulet, sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa mearga. Acum ca isi poate controla gatul, este gata pentru mancare solida si pentru premergator sau scaunel.

Exercitiul de mai sus nu este absolut necesar pentru dezvoltara musculaturii gatului. Este mai degraba o modalitate de a va juca impreuna. Nu trebuie facut mare lucru pentru a incuraja dezvoltarea muschilor gatului, dar trebuie sa fiti foarte atenti, mai ales in primele luni, si sa-i sustineti capul. De cate ori il ridicati din patut, se tine capsorul si gatul cu mana. Din cand in cand, asezati-l pe burtica. Se va stradui sa-si ridice capsorul ca sa va urmareasca cu privirea si astfel isi va intari muschii.

De la trei luni se poate incerca sa-l asezati cu capsorul mai sus, atata timp cat il sprijiniti cu perne. De asemenea, se poate tine in poala si sa-i sprijiniti capul de abdomenul dvs. Aseazati-l astfel in diferite locuri ale casei ca sa poata vedea mai multe lucruri. Asigurati-va doar ca este intr-un loc sigur, nu prea aproape de marginea canapelei sau patului.

Daca bebeluslul nu se dezvolta atat de repede pe cat v-ati astepta, nu va ingrijorati. Fiecare are propriul sau ritm. Unii se dezvolta mai repede, altii mai incet. In special prematurii pot sa atinga mai greu anumite momente importante. Pentru a va asigura ca este sanatos, mentionati aspectul care va ingrijoreaza la urmatorul control.