Igiena nou-nascutului

Igiena nou-nascutului

Igiena nou nascutului are un rol important in dezvoltarea lui fizica. Inca de la venirea din maternitate mama trebuie sa ii asigure conditiile optime de curatenie si prevenire a infectiilor.

Primele zile acasa  pentru unui nou nascut sunt cele mai grele, parintii vor avea grija ca plaga ombilicala (ceea ce ramane dupa taierea cordonului ombilical la nastere) sa nu se infecteze, curatand zilnic zona si pansand-o cu comprese sterile cu alcool sanitar, pana la caderea bontului ombilical. Caderea „buricului ” are loc intre a 8a si a 10a zi de la nastere. Orice sangerare sau roseata trebuie semnalata medicului.

Pielea copilului nou nascut este foarte sensibila. Daca nu este schimbat la timp sugarul devine agitat, iar pe piele poate sa apara o roseata – eritem fesier. Aceasta iritatie se observa la pliurile pielii din spatele urechilor, plicilor inghinale unde  in cazul transpiratiei apar santuri rosii, pe gat sau la subsuoara. Pielea sugarului are nevoie de spalare zilnica. Zona anala este foarte sensibila, de aceea, dupa fiecare scaun se va curata copilul cu ceai de musetel sau apa si sapun ori servetele umede speciale. In urma toaletei  se aplica un unguent, recomandat de medic sau crema de galbenele. In cazul unei iritatii este bine ca zona  afectata sa se lase descoperita pentru a se vindeca mai repede.

Toaleta ochilor se va face folosind doua comprese sterile inmuiate in apa calduta, cate una pentru fiecare ochi.  Ochiul se va sterge  incepand de la  unghilul extern (coada ochiului), spre partea interna cu miscari fine fara sa se apese.

Urechile la nou nascut se vor curata la cateva zile, iar la sugarul mai mare zilnic. In comert se gasesc tampoane speciale, insa pentru a evita orice problema e bine sa se folosesca bucatele de vata sterila rasucita, cu care se sterge usor conductul autiv, pavilionul  si zona din spatele urechii.

Unghiile la  sugar se vor taia cu forfecuta speciala cu varful rotunjit, numai atunci cand acesta doarme si numai dupa baie. La maini unghiile se taie usor rotunjite, iar la picioare  drepte. Se va evita taierea prea scurta a unghiilor, pentru a nu ciupi pielea copilului.

Igiena nasului consta in picurarea de ser fiziologic pentru a inmuia secretiile si a facilita curatarea. Dupa aplicarea serului fiziologic in nari, cu ajutorul unei pompite nazale  (o puteti  procura de la farmacie) nasul se va aspira.