Îngrijirea nou-nascutului

Îngrijirea nou-nascutului

Ingijirea nou-nascutului: Probleme legate de alimentatie la nou-nascut: aerofagia, colicile abdominale, sughitul, constipatia, probleme de sanatate.

Aerofagia este o problema frecventa si reprezinta aerul inghitit de copil in timpul suptului. Pentru a o preveni, dupa supt, se ridica sugarul in pozitie verticala, sprijinit de umarul mamei, se bate usor pe spate pentru a eructa; se mai poate tine si pe genunchi, sprijinindu-i ceafa.

Colicile abdominale sunt provocate de insuficienta dezvoltare a tractului digestiv. Se poate pune copilul pe burtica sau se pot aplica comprese caldute pe abdomen; de asemenea, ceaiul de colici din farmacie este foarte util.

Regurgitarile si varsaturile – toti sugarii scot afara o cantitate mica de lapte in timpul mesei, dupa supt, dupa ce eructeaza sau cand sunt pusi in patut. Nu trebuie sa ne speriem, deoarece sugarul retine cantitatea de lapte necesara pentru masa respectiva. Daca copilul varsa constant, refuza alimentatia sau are diaree, acestea pot fi semne de boala si trebuie sa ne adresam medicului.

Sughitul – Toti sugarii sughita. Pentru a-l calma, dati-i o lingurita de apa fiarta si racita, sau, daca este alimentat natural puneti-l cateva secunde din nou la supt.

Constipatia – se combate cu ceai de musetel, dat cu lingurita, daca alaptati; aveti grija, pentru ca si ceaiurile impotriva colicilor pot sa produca constipatie, sau chiar potiunile impotriva colicilor, datorita continutului in menta

Micoza bucala – sunt pete albe, persistente pe limba, cerul gurii si partea inferioara a obrajilor sugarului, provocate de o ciuperca, Candida. Se fac badijonari cu glicerina cu nistatin in gurita copilului, alternativ cu badijonari cu solutie de bicarbonat de sodiu (o lingurita la un pahar de apa) de cateva ori pe zi. Atentie la igiena sanului!

Icterul – este coloratia galbuie a pielii copilului, la cateva zile dupa nastere, cunoscut sub numele de „icter fiziologic”. Se datoreaza cresterii bilirubinei, prin distrugerea globulelor rosii, care exista in exces in timpul vietii intrauterine. Ficatul noul-nascutului avand inca functii imperfecte, nu poate sa indeparteze celulele rosii in exces, imediat, in primele zile dupa nastere. Nivelul bilirubinei in sange creste, de unde si coloratia galbena a pielii. Plasand copilul sub o sursa de lumina fluorescenta, cu ochii acoperiti (in spital), nivelul bilirubinei scade in cateva zile, la nou-nascutul normal si intr-o saptamana la cel nascut prematur. Daca icterul persista, copilul este somnolent, mananca putin, este deshidratat, consultati de urgenta medicul.

Sanii si organele genitale – nou-nascutii pot avea sanii umflati sau chiar o scurgere de cateva picaturi de lapte in primele zile dupa nastere. Fetitele pot avea chiar o mica pierdere vaginala. Aceste simptome se datoreaza hormonilor din sangele mamei, care sunt inca prezenti in sangele nou-nascutului. Fenomenele sunt temporare si se diminueaza in cateva zile.