Natura in ajutorul sanatatii

Natura in ajutorul sanatatii

Consultatii in homeopatie si gemoterapie

HOMEOPATIA este o doctrina terapeutica propusa de medicul si chimistul german Samuel Hahnemann la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Principiile homeopatiei au fost stabilite astfel incat aceasta forma de tratament sa aduca vindecarea in totalitate a individului. Medicamentele folosite in homeopatie se numesc remedii; ele se prepara din extracte vegetale, animale sau minerale. Medicina homeopata se adreseaza omului pe tot parcursul vietii, chiar daca rezultatele cele mai bune le are in perioada copilariei, cand este extrem de eficienta datorita faptului ca sanatatea copiilor nu este perturbata de probleme cronice.

Homeopatia = stiinta vindecarii, vine de la ,,homeo’’= similar si ,,patos’’= suferinta (suferinta similara), deci organismul exprima simptome ale perturbarilor sale si administrand remedii homeopate similare vom restabili starea de sanatate si echilibru. Homeopatia este o stiinta energetica, medicina energetica, adica o ramura a stiintei medicale, bazata pe principiul ca starea de sanatate poate fi restabilita prin stimularea sistemului de aparare a organismului prin administare de substante = remedii homeopate care ii furnizeaza energie.

Pentru a intelege principiile homeopatiei trebuie sa acceptam cateva adevaruri stiintifice. Cele 3 concepte de baza ale homeopatiei sunt: omul, sanatatea si boala. Omul este un sistem fizic in echilibru cu mediul extern-un adevar expus in mod simplist. Dar organismul uman nu este o entitate izolata, fiecare din noi ne-am nascut intr-un oras sau sat, am crescut acolo sau in alta parte,am avut sau avem prieteni, vecini, cunoscuti, parinti, frati, matusi, bunici. Locuim acolo sau in alta parte si interactionam cu mediul extern. Deci nu putem fi separati de contextul mai larg al influentelor fizice, sociale, culturale, spirituale, politice. Legile universale care guverneaza universul fizic guverneaza si fiinta umana, deci functiile si functionarea organismului uman. De la venirea pe lumea aceasta organismul uman a fost conceput sa traiasca in armonie dinamica, echilibru dinamic cu mediul extern. Orice dezechilibru in aceasta relatie duce la perturbari, distructii care afecteaza starea de sanatate a omului sau starea universului in care vietuieste. O fiinta umana cu o stare de sanatate buna este o entitate integrata din univers, nu este fragmentata in parti independente, actioneaza tot timpul constient sau inconstient. Actiunea este specifica fiintelor umane. In homeopatie actiunea unui om se manifesta pe 3 niveluri: mental, emotional si fizic.

Deci, fiinta umana este un intreg, integrat in mediul extern, actionand pe 3 niveluri: mental, emotional si fizic. Orice dezechilibru in relatia cu mediul in care traieste (un stimul mai puternic decat rezistenta organismului) se va reflecta asupra starii de sanatate, va perturba adaptarea si va exprima semne si simptome, etichetate drept boala, dar pe care medicul homeopat le va folosi pentru elucidarea tratamentului, vindecare si restabilirea starii de sanatate. Rezultatele acestui dezechilibru vor fi vazute pe plan mental, emotional si fizic si depind de starea de sanatate a persoanei in momentul perturbarii. Corpul fizic si organele sale constituie invelisul extern, din punct de vedere homeopat, mai putin important. Organele si functiile au si ele o ierarhie bine stabilita homeopat. Astfel, ierarhia organelor din corp, bazata pe importanta lor in organism este:

1. Creier

2. Inima

3. Hipofiza

4. Ficat

5. Plamani

6. Rinichi

7. Testicule/ovare

8. Vertebre

9. Muschi

10. Piele

In homeopatie aceasta ierarhie nu este pur teoretica, ea permite medicului homeopat sa recunoasca directia in care progreseaza perturbarea starii de sanatate. Astfel, daca o boala in evolutie progreseaza de la rinichi la inima si apoi la creier, in mod evident, sensul este spre agravare; daca in cursul administrarii unui remediu homeopat afectarea este in sens regresiv, de la creier la vertebre si apoi piele, evolutia este favorabila, spre restabilirea starii de sanatate. Organismul va incerca intotdeauna sa tina perturbarea cat mai departe de organele vitale, printr-un sistem de autoprotectie intrinsec.

Nivelul emotional este urmatorul (dupa cel fizic) ca si importanta. Pe acest nivel apar: gelozia, invidia, tristetea, fanatismul, nemultumirea, depresia, anxietatea, fricile, fobiile, manifestari atat de obisnuite in societatea contemporana.

Nivelul mental este cel mai profund si important pentru om, este esenta umana. Pe plan mental gandim, invatam, citim, calculam, clasificam, vorbim, ascultam, sitetizam, hotaram, analizam, etc.

Starea de sanatate – dupa definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii – este starea de bine fizic, psihic, social, nu numai absenta bolii. Sistemul medical homeopat este unul dintre cele mai complexe sisteme de vindecare existente. Idealul lui a fost stabilit de creatorul homeopatiei, Samuel Hahnemann. “Idealul cel mai inalt al terapiei homeopate este refacerea rapida, blanda si permanenta a sanatatii sau, altfel spus, indepartarea si anihilarea in intregime a bolii pe calea cea mai scurta, mai sigura si mai putin daunatoare, conform unor principii usor de inteles.”,,Unica si suprema datorie a unui medic este aceea de a reda sanatatea oamenilor bolnavi-sau , asa cum se spune , de a-I vindeca.’’

Starea de boala, din punct de vedere homeopat, trebuie inteleasa ca un dezechilibru intre mediul extern si organism, care exprima simptome si semne si se poate manifesta pe plan mental, emotional si fizic. Cand factorul extern perturbant depaseste un nivel critic pe care organismul uman il poate contracara prin mecanismele de aparare, apar simptomele si semnele. In homeopatie nu exista boli, in homeopatie exista numai bolnavi. Terapia homeopata este individualizata. Fiecare pacient este unic, medicul homeopat ii va recomanda, dupa o consultatie homeopata un remediu, care ii va restabili starea de sanatate.

Substantele folosite in homeopatie se numesc remedii homeopate. Remediile homeopate au 3 origini: mineralele, plantele, animalele. Cateva reguli vor indica medicului homeopat ca se restabileste starea de sanatate:

1.vindecarea porneste de sus in jos = din partea superioara a corpului la picioare

2.vindecarea merge dinspre interior spre exterior

3.vindecarea merge de la organele mai importante spre celelalte

4.vor disparea intai simptomele minore, apoi cele majore

5.simptomele vor disparea in ordine inversa aparitiei lor

Principiul care sta la baza homeopatiei a fost propus de Samuel Hahnemann, dar el a fost pentru intaia oara enuntat de Hippocrate, parintele medicinii. In acest scop administram remedii homeopate care interactioneaza cu nivelele energetice perturbate ale organismului, pe care le stimuleaza, declansand reactii, stimuland mecanisme, resurse proprii de aparare, care in inteligenta lor primara autoregleaza si compenseaza perturbatiile create si exprimate sub forma de semne si simptome, refacand prin propriile resurse starea de sanatate. La remediile homeopate substantele folosite se dilueaza atat de mult incat ele vor fi detectate numai prin metode tehnice extreme de elaborate.

De obicei, remediile homeopate nu produc reactii adverse. De altfel homeopatia a aparut in secolele anterioare ca o reactie la efectele adverse ale medicamentelor administrate fara discernamant si orbeste. Remediile homeopate se administreaza sub forma de granule sau picaturi, la distanta fata de momentul mesei, interactioneaza cu preparatele cu arome, gusturi , mirosuri puternice. Medicul homeopat va indica intotdeauna dozajul , ritmul, interactiunile specifice remediului homeopat recomandat.

Fiind o terapie naturala,bazata pe legi , principii bine stabilite, ca in orice stiinta medicala si in stiinta homeopatiei un rol extrem de important il are stilul de viata sanatos:miscare, alimentatie echilibrata, somn, evitare stres, toxice.

In concluzie, homeopatia este o stiinta medicala, bazata pe legi, reguli, principii bine stabilite. Ea a fost fondata de Samuel Hahnemann in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. A aparut ca o necesitate, datorita limitelor medicinii alopate din acea perioada, in care efectele adverse ale medicamentelor din ce in ce mai agresive slabeau starea de sanatate a populatiei. Se adreseaza persoanei, nu bolii, restabilind starea de sanatate prin administrarea de remedii homeopate individualizate. Acestea actioneaza prin stimularea mecanismelor de aparare ale organismului la nivel energetic, stimuland forta lui vitala, deci restabilirea starii de sanatate este rezultatul luptei organismului uman cu modificarile produse de factorii perturbatori.
GEMOTERAPIA este o terapie naturala care utilizeaza extrase din tesuturile tinere ale plantelor. Gemoterapia poate fi considerate o ramura a fitoterapiei, care utilizeaza tesuturi embrionare din plante proaspete. Gemoterapia foloseste ca forma farmaceutica maceratul glicerinic din muguri de planta tanara. Medicul va recomanda doza – in picaturi – in functie de varsta, momentul zilei optim pentru efect maxim, legatura cu momentul mesei. E important de stiut ca este o ramura medicala extrem de importanta in ajutorul homeopatiei, mai ales in societatea actuala, cand, datorita stresului, poluarii, substantelor toxice din jurul nostru, organismele au nevoie de terapii complementare, de dezintoxicare, care sa ajute la exprimarea simptomelor specifice perturbarii interne.