Reguli de gestionare a febrei la copii

Reguli de gestionare a febrei la copii
Comentariile sunt închise pentru Reguli de gestionare a febrei la copii Permalink

Reguli de gestionare a febrei la copii

CE FAC PANA MERG LA MEDIC ?

In ultimele luni am avut foarte multe consultatii la cabinet, dar la fel de multe consultatii telefonice pentru FEBRA. Parintii copilasilor pe care ii tratez stiu si se descurca foarte bine cu gestionarea febrei. Acestia  sunt parintii copiilor care au avut cel putin un episod febril in viata lor si am avut ocazia sa-i invat ce sa faca pentru a se descurca foarte bine. Cand copilul are febra este indispus; este motivul pentru care va plange mai mult, il va durea capul, il vor durea manutele si piciorusele (mialgii, artralgii), ii va lipsi pofta de mancare, va fi mai somnolent, ceea ce aduce in familie o stare de agitatie. Este momentul in care parintii pun mana pe telefon si ma suna: ,,Doamna doctor, Paul are febra 38 grade Celsius. Ce sa fac ?” Sau se sperie, il pun in masina si il duc pe puisor la spital.

Iata ce trebuie sa fac eu – parintele unui copil cu febra:

1. Ii dau puiului meu PARACETAMOL sirop. Sunt multe produse pe piata (Panadol, Efferalgan, Calpol, Paracetamol). Cam toate au aceeasi compozitie, deci trebuie sa retin ca ii dau copilului 5ml sirop la 10kg corp. De exemplu,  la un bebelus de 5kg ii dau 2,5ml sirop de Paracetamol la 8 ore. La un copil de 8kg ii dau  4ml sirop de Paracetamol la 8 ore. La un copil de 13kg – 6,5ml sirop de Paracetamol la 8 ore. Cred ca ati inteles regula. I-am dat sirop de Paracetamol si totusi copilul meu are febra peste 38 grade Celsius la 4 ore dupa administrarea medicamentului. Ce fac?

2. Ii dau IBUPROFEN sirop. Si din acesta sunt multe produse pe piata (Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Modafen). Eu dau 4ml sirop la 10kg corp. Astfel, daca copilul are 10kg va primi 4ml sirop. Daca puiul meu are 5kg va primi 2ml sirop. Astfel , daca la ora 8 a primit Paracetamol, la ora 12 am controlat temperatura, care a fost peste 38 grade Celsius; dau Ibuprofen, la ora 16 dau Paracetamol, la ora 20 controlez temperatura, este peste 38 grade Celsius, dau Ibuprofen…. Deci, ati inteles REGULA — ALTERNATIV LA 4 ORE — PARACETAMOL si IBUPROFEN, in dozele adecvate in functie de greutatea copilului.

3. Intotdeauna la febra, SUPLIMENTAM LICHIDELE: apa, ceai, sucuri naturale, compot; chiar daca copilul refuza sa manance, trebuie sa bea lichide. Ii asiguram copilului o atmosfera linistita, aerisim frecvent camera, in camera sa fie in jur de 20 grade Celsius, nu infofolim  copilul, ci dimpotriva ii dam haine mai subtiri. Am dat sirop de Paracetamol, alternativ cu sirop de Ibuprofen la 4 ore si totusi temperatura copilului meu este peste 39 grade Celsius. Ce fac ? ? ?

4. Ii dau ½ supozitor de ALGOCALMIN (Metamizol, Novocalmin etc.) intrarectal. Pot repeta supozitorul de Algocalmin de 3-4 ori pe zi. Am dat Paracetamol, am dat Ibuprofen, am dat supozitor de Algocalmin, copilul are in continuare febra peste 39 grade Celsius. Ce fac ? ? ?

5. IMPACHETARI. Medicii recomanda mutiple forme de scadere a temperaturii corpului prin actiune externa. Am observat ca modalitatea pe care o voi descrie imediat functioneaza foarte bine: dezbrac copilul de haine; iau un prosop mare de baie si il ud cu apa dezmortita (calduta); infasor copilul din axila (de la sub brat) pana deasupra genunchiului o data si inca o data; il bag intr-un halat de baie si il tin in brate, sa nu se sperie de temperatura prosopului, care este scazuta pentru el,  pana se incalzeste prosopul; controlez temperatura copilului; daca este pana la 38 grade Celsius ma opresc; daca temperatura este peste 38 grade Celsius,  repet manopera.

As dori, inainte de a incheia,  sa va mai scriu cateva lucruri referitoare la subiectul pe care l-am abordat in ajutorul nostru, al tuturor. FEBRA este un ajutor pentru noi – copil, parinte, medic. Desi ii sperie pe parinti, le produce disconfort copiilor si ne solicita pe noi, medicii, eu ma bucur cand un copil are febra. Febra este un simptom, care ma avertizeaza pe mine, medicul, ca se intampla ceva cu copilul. Febra nu este o boala. Din punct de vedere al medicinii globale este o situatie fericita. Copilul reactioneaza, imi arata mie, medicului,  ca se intampla ceva cu el; poate parintele a imbracat copilul prea gros, poate a facut o baie mai calda, poate a stat prea mult in parc pe caldurile acestea, poate a stat prea mult la baie/piscina sau mare, a alergat mai mult, a plans, a stat la soare cu capul descoperit. Abia dupa ce elimin aceste circumstante,  ma gandesc la boala. Dar, pentru a putea decide daca este o situatie medicala, dupa ce parintele a luat primele masuri acasa, trebuie sa-l consult. Prin febra,  organismul copilului  reactioneaza mai eficient impotriva virusurilor, microbilor, carora nu le plac temperaturile ridicate. Agitatia si lupta interna  a organismului impotriva microorganismelor este resimtita de copil prin starea de rau: agitatie, plans, durere de cap, lipsa de pofta de mancare, sete sau somnolenta.

Antitermicele, pe care vi le-am indicat anterior, cu modalitatile lor de administrare nu au scopul de a rezolva complet problema, ci de a-i asigura copilului un confort termic. Problema se va rezolva abia dupa consultatia medicala, care va puna diagnosticul si medicul va recomanda tratamentul.

MASURAREA TEMPERATURII LA COPIL

Temperatura, masurata rectal la un copil, poate ajunge in mod normal la 37,4 grade  Celsius. Cand masuram valori intre 37,5 si 37,9 grade Celsius inseamna ,,Atentie, se intampla ceva!”. Vorbim despre febra la valori peste 38 grade Celsius masurate rectal. Datorita influentelor externe, este mai exacta masurarea rectala a temperaturii. Mai vin la cabinet parinti si-mi spun ca copiii lor au facut febra. In mod normal si logic eu, ca medic, intreb cat a fost valoarea temperaturii. Ei nu stiu pentru ca nu au masurat-o. Singura modalitate de a spune precis ca un copil  are sau a avut febra este valoarea aratata de un termometru . Deci, temperatura masurata cu termometrul este cea mai sigura modalitate de a spune despre copilul meu ca are febra.

Cand mi-am propus sa vin in ajutorul parintilor cu recomandarile acestea despre febra copiilor lor, am crezut ca voi termina rapid si voi face ceva sistematic si in ajutorul lor. Acum,  recitind ce am scris, am senzatia ca informatia este prea ampla, dar nu puteam lasa consideratiile si parerile mele, dupa experienta pe care o am, pentru a face o informare prea seaca sau prea stiintifica. Sper ca regulile expuse sa va foloseasca voua, parintilor, pentru a va  descurca cu valorile crescute ale temperaturii copiilor vostri.

MULT SUCCES!