EKG – electrocardiograma

EKG – electrocardiograma

Electrocardiograma este un test de verificare a problemelor legate de activitatea electrica a inimii. Acest test traduce activitatea electrica a inimii in linii reproduse pe hartie. Sistemul electric natural declanseaza contractia muschiului inimii si pomparea sangelui de la inima la plamani si catre restul organelor interne. Inima este o pompa musculara formata din 4 camere: deasupra doua atrii si dedesubt doi ventriculi.

Electrocardiograma este facuta pentru:

– descoperirea cauzelor care produc durerile inexplicabile in piept, cum sunt: atacul de inima, inflamarea „pungii” care inconjoara inima (pericard), sau ischemia;

– aflarea cauzelor unor simptome ale afectiunilor cardiovasculare, cum sunt durerile inexplicabile in piept, dificultatile de respiratie, ameteala, lesinul sau palpitatile;

– verificarea activitatii electrice a inimii;

– verificarea grosimii peretilor camerelor inimii  (hipertrofie);

– verificarea sanatatii inimii cand oamenii au alte afectiuni, cum sunt: hipertensiune arteriala, colesterol ridicat, diabet sau istorie familiala de afectiuni cardiovasculare timpurii, sau cand pacientului fumeaza.

 

Pregatirea pentru EKG

Exista o serie de medicamente care schimba rezultatele electrocardiogramei, din aceasta cauza trebuie sa ii spui medicului despre toate medicamentele prescrise si neprescrise pe care le-ai luat. In cazul in care urmezi un tratament pentru inima, doctorul iti va spune cand sa iti iei medicamentele: inainte si dupa test.

Se inlatura toate bijuteriile, iar daca purtati dresuri trebuie sa le dati jos. In timpul testului este mai bine sa va scoateti toate hainele si sa va acoperiti cu un halat de spital.

Efectuarea EKG

O electrocardiograma, de regula, este facuta si interpretata de un medic internist, medic de familie, cardiolog, anestezist.

Adeasea echipamentul EKG este portabil, in consecinta testul poate fi facut aproape pretutindeni. In cazul in care esti internat/a in spital inima iti poate fi monitorizata in permanenta cu ajutorul sistemului EKG, acest procedeu fiind numit telemetrie.

– in timpul EKG-ului vei fi intins/a pe un pat sau masa. Pe maini, picioare si piept vor fi plasate mici discuri de metal (electrozi). Un gel special pentru EKG va fi dat pe piele pentru a forma o bariera intre piele si electrozi si pentru a imbunatati conducerea impulsurilor electrice, insa in majoritatea cazurilor electrozii nu au nevoie de gelul respectiv. Electrozii atasati pe piele sunt conectati la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hartie.

– in timpul testului vei fi rugat/a sa respiri normal, iar uneori vei fi rugat/a sa iti tii respiratia. In timpul testului nu trebuie sa vorbesti.

– in cazul barbatilor care au mult par pe piept, o mica suprafata trebuie rasa pentru a se putea face legatura cu electrozii.

– dupa ce s-a terminat testul si se indeparteaza electrozii s-ar putea sa simti o mica ciupitura. Electrozii sunt folositi pentru a transfera o imagine a activitatii electrice a inimii, care va fi reprodusa pe hartie.

De regula, un test complet dureaza intre 5 si 10 minute.

Factori ce influenteaza testul

Rezultatele testului nu pot fi interpretate corect daca:

– electrozii nu au fost atasati corect pe piele;

– in timpul testului te-ai miscat sau ai vorbit;

– inainte de test ai facut efort fizic;

– ai o stare de anxietate, ai respirat prea lent sau prea rapid in timpul testului.

– de asemenea, este bine ca EKG sa se efectueze la distanta de mese (2-3 ore).