Vaccinarea

Vaccinarea

Vaccinarea are la baza principiul ca expunerea organismului la un agent infectios produce, de cele mai multe ori, in afara de boala, un raspuns imun raspunzator de aparitia rezistentei ulterioare, la acelasi agent. In vaccin sunt continute numai fractiuni antigenice (fragmente microbiene) din structura unor agenti infectiosi, care, introduse in organism, sunt incapabile sa produca boala, dar pot produce raspunsul imun.

In general parintii vor sa isi fereasca copilul de cit mai multe boli, de aceea, cererea de vaccinuri pentru copii este foarte mare. In Romania sunt obligatorii 7 vaccinari si disponibile, in mod optional, la cerere de multe altele.

Cele 7 vaccinari obligatorii sint BCG (anti-tuberculoza), anti-hepatita B, DTP(anti-difteric, anti-pertusis, anti-tetanos), anti-poliomielita, ROR (anti-rujeolic -impotriva pojarului-, oreionului si rubeolic).

Schema efectuarii acestor vaccinuri este urmatoarea:

 1. la nastere se efectueaza vaccinarea antituberculoasa si anti-hepatitaB;
 2. la doua luni de viata – vaccinarea DTP si antipoliomielitic, plus a doua doza de vaccin anti-hepatitaB;
 3. la 4 luni – vaccinarea DTP si anti-poliomielitic – a doua doza ;
 4. la 6 luni – vaccinare DTP si anti-poliomielitic, plus anti-hepatita B – a treia doza;
 5. la 1 an – vaccinare patra doza de DTP si vaccin anti-poliomielitic ;
 6. intre 1 an si 1 an si 3 luni – vaccinare ROR (rubeola, rujeola, oreion);
 7. la 4 ani – vaccinare DTP – a cincea doza ;
 8. la 7 ani – vaccinare ROR (doza 2) ;
 9. la 9 ani – vaccinare antipoliomelitica (doza 5);
 10. la 14 ani – vaccinare DT pentru toti copiii si antirubeolica pentru fetite;
 11. intra in discutie si vaccinarea anti HPV (impotriva papilomavirusului uman, responsabil de peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin).

In afara acestor vaccinuri – obligatorii – se mai pot efectua, la cererea parintilor sau la indicatia speciala a pediatrului care ingrijeste copilul si alte vaccinuri, care protejeaza copilul impotriva unor boli frecvente in copilarie: varicela, hepatita A (epidemica). Exista si vaccinuri care protejeaza impotriva unor tipuri de meningita: anti-meningococic si anti-heamofilus influenzae; trebuie inteles insa ca exista si alte tipuri de microorganisme care produc meningite la copil, de aceea, aceasta vaccinare nu inlatura complet riscul unei imbolnaviri de acest tip. Prevenirea infectiilor respiratorii la copil se mai poate face, in afara vaccinului antigripal, cu vaccinul anti-pneumococic, disponibil deasemenea in farmacii.

Pana la varsta de 5 ani pneumococul si haemofilus influenzae sunt responsabile de peste 95% dintre infectiile bacteriene respiratorii ale copiilor.