Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune dureroasă a mâinii provocată de presiunea asupra nervilor de la nivelul încheieturii mâinii. 
Cauzează durere, amorțeală și furnicături la nivelul mâinii și brațului. Apare atunci când unul dintre nervii principali ai mâinii – nervul median – este presat sau comprimat.

Tunelul carpian este un pasaj îngust la încheietura mâinii, înconjurat de oasele încheieturii și de ligamentul transversal carpian. Nervul median trece prin tunelul carpian și permite simţul tactul în  degetul mare, arătător, degetul mijlociu și jumătate din degetul inelar.

Nervul median este unul dintre principalii nervi din mână. Acesta are mai multe rădăcini nervoase care formează un singur nerv în braț. Nervul median coboară pe braț și antebraț, trece prin tunelul carpian de la încheietura mâinii și pătrunde în profunzimea mâinii. Nervul oferă simțul tactil în degete. De asemenea, controlează mușchii din jurul bazei degetului mare. Cele nouă tendoane care îndoaie degetele trec prin tunelul carpian. Aceste tendoane sunt denumite tendoane flexor.

Acest tunel este acoperit de o bandă puternică de țesut conjunctiv numit ligament transversal carpian. Deoarece aceste limite sunt foarte rigide, tunelul carpian are o capacitate mică de a întinde sau de a crește în dimensiune. Orice îngroșare a tendoanelor inflamate sau alte cauze de inflamație pot reduce spațiul din interiorul tunelului carpian. O persoană cu sindrom de tunel carpian avansat poate constata că nu mai poate folosi sau mișca în mod corespunzător degetul mare.

În general, la majoritatea pacienților, sindromul de tunel carpian se agravează de-a lungul timpului, deci diagnosticarea și tratamentul precoce sunt importante.
Îndoirea încheieturii mâinii sau mișcarea degetelor produce mișcări în tendoane. De exemplu, atunci când o persoană îndoaie un deget, tendonul se deplasează cu aproximativ 2 centimetri. Peretele interior al căptușelii tendoanelor conține celule care produc un fluid pentru lubrifierea tendoanelor. Lubrifierea este esențială pentru buna funcționare a tendoanelor. Mișcările repetate sau excesive ale mâinii pot afecta această lubrefiere, ceea ce determină fricțiune și ulterior inflamație și umflarea zonei tendonului. Episoadele repetate de inflamație duc la formarea țesutului fibros ca îngroșa căptușeala tendonului și împiedică mișcarea lui.

Mai multe informatii aici