Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKBase.class.php on line 408
Copilul mic

Copilul mic

Reguli De Gestionare A Febrei La Copii

CE FAC PANA MERG LA MEDIC ?

In ultimele luni am avut foarte multe consultatii la cabinet, dar la fel de multe consultatii telefonice pentru FEBRA. Parintii copilasilor pe care ii tratez stiu si se descurca foarte bine cu gestionarea febrei. Acestia  sunt parintii copiilor care au avut cel putin un episod febril in viata lor si am avut ocazia sa-i invat ce sa faca pentru a se descurca foarte bine. Cand copilul are febra este indispus; este motivul pentru care va plange mai mult, il va durea capul, il vor durea manutele si piciorusele (mialgii, artralgii), ii va lipsi pofta de mancare, va fi mai somnolent, ceea ce aduce in familie o stare de agitatie. Este momentul in care parintii pun mana pe telefon si ma suna: ,,Doamna doctor, Paul are febra 38 grade Celsius. Ce sa fac ?” Sau se sperie, il pun in masina si il duc pe puisor la spital.

Iata ce trebuie sa fac eu – parintele unui copil cu febra:

1. Ii dau puiului meu PARACETAMOL sirop. Sunt multe produse pe piata (Panadol, Efferalgan, Calpol, Paracetamol). Cam toate au aceeasi compozitie, deci trebuie sa retin ca ii dau copilului 5ml sirop la 10kg corp. De exemplu,  la un bebelus de 5kg ii dau 2,5ml sirop de Paracetamol la 8 ore. La un copil de 8kg ii dau  4ml sirop de Paracetamol la 8 ore. La un copil de 13kg – 6,5ml sirop de Paracetamol la 8 ore. Cred ca ati inteles regula. I-am dat sirop de Paracetamol si totusi copilul meu are febra peste 38 grade Celsius la 4 ore dupa administrarea medicamentului. Ce fac?

2. Ii dau IBUPROFEN sirop. Si din acesta sunt multe produse pe piata (Nurofen, Ibalgin, Ibugesic, Modafen). Eu dau 4ml sirop la 10kg corp. Astfel, daca copilul are 10kg va primi 4ml sirop. Daca puiul meu are 5kg va primi 2ml sirop. Astfel , daca la ora 8 a primit Paracetamol, la ora 12 am controlat temperatura, care a fost peste 38 grade Celsius; dau Ibuprofen, la ora 16 dau Paracetamol, la ora 20 controlez temperatura, este peste 38 grade Celsius, dau Ibuprofen…. Deci, ati inteles REGULA — ALTERNATIV LA 4 ORE — PARACETAMOL si IBUPROFEN, in dozele adecvate in functie de greutatea copilului.

3. Intotdeauna la febra, SUPLIMENTAM LICHIDELE: apa, ceai, sucuri naturale, compot; chiar daca copilul refuza sa manance, trebuie sa bea lichide. Ii asiguram copilului o atmosfera linistita, aerisim frecvent camera, in camera sa fie in jur de 20 grade Celsius, nu infofolim  copilul, ci dimpotriva ii dam haine mai subtiri. Am dat sirop de Paracetamol, alternativ cu sirop de Ibuprofen la 4 ore si totusi temperatura copilului meu este peste 39 grade Celsius. Ce fac ? ? ?

4. Ii dau ½ supozitor de ALGOCALMIN (Metamizol, Novocalmin etc.) intrarectal. Pot repeta supozitorul de Algocalmin de 3-4 ori pe zi. Am dat Paracetamol, am dat Ibuprofen, am dat supozitor de Algocalmin, copilul are in continuare febra peste 39 grade Celsius. Ce fac ? ? ?

5. IMPACHETARI. Medicii recomanda mutiple forme de scadere a temperaturii corpului prin actiune externa. Am observat ca modalitatea pe care o voi descrie imediat functioneaza foarte bine: dezbrac copilul de haine; iau un prosop mare de baie si il ud cu apa dezmortita (calduta); infasor copilul din axila (de la sub brat) pana deasupra genunchiului o data si inca o data; il bag intr-un halat de baie si il tin in brate, sa nu se sperie de temperatura prosopului, care este scazuta pentru el,  pana se incalzeste prosopul; controlez temperatura copilului; daca este pana la 38 grade Celsius ma opresc; daca temperatura este peste 38 grade Celsius,  repet manopera.

As dori, inainte de a incheia,  sa va mai scriu cateva lucruri referitoare la subiectul pe care l-am abordat in ajutorul nostru, al tuturor. FEBRA este un ajutor pentru noi – copil, parinte, medic. Desi ii sperie pe parinti, le produce disconfort copiilor si ne solicita pe noi, medicii, eu ma bucur cand un copil are febra. Febra este un simptom, care ma avertizeaza pe mine, medicul, ca se intampla ceva cu copilul. Febra nu este o boala. Din punct de vedere al medicinii globale este o situatie fericita. Copilul reactioneaza, imi arata mie, medicului,  ca se intampla ceva cu el; poate parintele a imbracat copilul prea gros, poate a facut o baie mai calda, poate a stat prea mult in parc pe caldurile acestea, poate a stat prea mult la baie/piscina sau mare, a alergat mai mult, a plans, a stat la soare cu capul descoperit. Abia dupa ce elimin aceste circumstante,  ma gandesc la boala. Dar, pentru a putea decide daca este o situatie medicala, dupa ce parintele a luat primele masuri acasa, trebuie sa-l consult. Prin febra,  organismul copilului  reactioneaza mai eficient impotriva virusurilor, microbilor, carora nu le plac temperaturile ridicate. Agitatia si lupta interna  a organismului impotriva microorganismelor este resimtita de copil prin starea de rau: agitatie, plans, durere de cap, lipsa de pofta de mancare, sete sau somnolenta.

Antitermicele, pe care vi le-am indicat anterior, cu modalitatile lor de administrare nu au scopul de a rezolva complet problema, ci de a-i asigura copilului un confort termic. Problema se va rezolva abia dupa consultatia medicala, care va puna diagnosticul si medicul va recomanda tratamentul.

MASURAREA TEMPERATURII LA COPIL

Temperatura, masurata rectal la un copil, poate ajunge in mod normal la 37,4 grade  Celsius. Cand masuram valori intre 37,5 si 37,9 grade Celsius inseamna ,,Atentie, se intampla ceva!”. Vorbim despre febra la valori peste 38 grade Celsius masurate rectal. Datorita influentelor externe, este mai exacta masurarea rectala a temperaturii. Mai vin la cabinet parinti si-mi spun ca copiii lor au facut febra. In mod normal si logic eu, ca medic, intreb cat a fost valoarea temperaturii. Ei nu stiu pentru ca nu au masurat-o. Singura modalitate de a spune precis ca un copil  are sau a avut febra este valoarea aratata de un termometru . Deci, temperatura masurata cu termometrul este cea mai sigura modalitate de a spune despre copilul meu ca are febra.

Cand mi-am propus sa vin in ajutorul parintilor cu recomandarile acestea despre febra copiilor lor, am crezut ca voi termina rapid si voi face ceva sistematic si in ajutorul lor. Acum,  recitind ce am scris, am senzatia ca informatia este prea ampla, dar nu puteam lasa consideratiile si parerile mele, dupa experienta pe care o am, pentru a face o informare prea seaca sau prea stiintifica. Sper ca regulile expuse sa va foloseasca voua, parintilor, pentru a va  descurca cu valorile crescute ale temperaturii copiilor vostri.

MULT SUCCES!

Momentul Diversificarii Alimentatiei Sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sunt in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.

Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural.
Principiile diversificarii sunt:

– Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala.

– Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pana la inlocuirea completa a unei mese de lapte

– Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut

– Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile

– Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pana la varsta de 1 an

– Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Diversificarea Alimentatiei La Sugar – Reguli Generale

In primele 6 luni de viata sugarul este dependent de un singur aliment – laptele. Este o perioada de crestere extrem de rapida, acesta fiind motivul pentru care alimentatia are un rol crucial. Alimentatia ideala este laptele mamei, care acopera complet necesitatile sugarului pana la 6 luni, deci un sugar alimentat exclusiv la san nu are nevoie de niciun supliment, exceptand vitamina D profilactic si tratamentul afectiunilor acute si cronice.
Alimentatia diversificata reprezinta trecerea de la o alimentatie exclusiv lactata, la o alimentatie mai consistenta – la inceput semisolida, ulterior solida.

MOMENTUL diversificarii:
– la 6 luni – la un sugar alimentat exclusiv la san
– la 4 luni – la un sugar alimentat mixt ( san + lapte praf ).
Diversificarea alimentatiei sugarului inainte de 4 luni nu este recomandata, deoarece copilul nu este pregatit pentru alimentele noi.