Momentul Diversificarii Alimentatiei Sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sunt in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.

Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural.
Principiile diversificarii sunt:

– Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala.

– Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pana la inlocuirea completa a unei mese de lapte

– Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut

– Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile

– Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pana la varsta de 1 an

– Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Pana la 1 an un sugar va avea in medie 5 mese pe zi, cu un volum de 180-250 grame, din care doua mese (dimineata si seara) sunt reprezentate de lapte; in cazul in care sugarul poate fi alimentat natural, se recomanda continuarea cit mai indelungata a alaptarii. Celelalte mese sint reprezentate de supa de zarzavat cu carne mixata, piure de fructe cu brinza, iaurt, cereale (orez, gris, porumb); mai sunt permise galbenusul de ou, ficatul de pasare, painea, biscuitii.

Total interzise pana la un an sunt: mierea de albine, albusul de ou, carnea de porc, alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare), ciocolata, alimente prajite, grase, condimentate.
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta + apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.
Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pana la 6 luni.

Supa de zarzavat se administreaza la masa de pranz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectandu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei (de preferinta de porumb, de orez sau de seminte de struguri) sau o bucatica mica de unt ( care aduce aport de vitamine A si E, in principal), pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepandu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.

A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cand se introduc sucurile de fructe (mar, piersica, pepene) si sucul de morcov, urmate de „ingrosarea” acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Se adauga pentru copilul eutrofic sau distrofic cereale pe baza de orez sau terci de orez facut in casa pentru cresterea valorii nutritive (2-3 lingurite). Sunt controversate administrarea de banana si kiwi – cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa varsta de 1 an. De asemenea nu se recomanda fructele care au seminte mici (afine, zmeura, coacaze, etc) – au potential alergogen.

In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cand noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 – 150 g din respectivul aliment.

La varsta de aproximativ 5-6 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga branza de vaci – de obicei amestecata cu piureul de fructe sau cu terciul de orez (branza de casa, calcica: se pune 500 ml lapte natural, nefiert pe foc, se amesteca usor cu 4 tablete de calciu lactic, pana se coaguleaza complet, se raceste, apoi se srecoara; din aceasta branza se poate servi 3 zile daca este pastrata la frigider). Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de pranz – pui ,vita sau peste (dupa 10 luni) – mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamana se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii, de la 7 luni, pentru copiii care nu prezinta semne de alergie (dermatita atopica). Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez.

De la 6-7 luni se poate introduce iaurtul de casa, simplu, preparat astfel: se pune 250 ml lapte natural pe foc mic impreuna  cu 1-2 linguri de iaurt din comert pana se coaguleaza; se ia de pe foc si se receste. Se poate servi ca atare sau cu fructe.

De la 8 luni se poate introduce in alimentatie smantana cu branza de vaci, adaugata la masa de pranz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei) sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou. De la aceasta varsta sunt permise de asemenea, cerealele cu gluten precum si fainoasele cu gluten. Asttfel,este permisa painea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mana si sa manance singur.

Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamaie, bors, adaugate in supe. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mancare gatita, foarte variat, asemanator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.

De la varsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.

Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta – apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.