Consiliere si psihoterapie

Obiectivul psihoterapiei

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o metoda de tratament care se adreseaza unor tulburari psihice diagnosticate ca boli sau ca probleme de adaptare a individului. Acesta este raspunsul pe care il dau deseori pacientilor care vin la cabinet cerind ajutor fara sa aiba nici cea mai sumara idee despre psihoterapie. De cele mai multe ori ei vin cu o viziune denaturata asupra a ceea ce urmeaza sa se intimple in cabinet si cu expectante nerealiste privind interventia terapeutului.

Insomnia aparuta la pacientii cu stres accentuat

Din experienta celor patru ani si jumatate de medicina de familie, am observat ca un procent din ce in ce mai mare de pacienti se prezinta la medicul de medicina generala pentru insomnie aparuta in perioade de stres accentuat. Este bine stiut faptul ca omul in mod normal ar trebui sa doarma o treime din durata unei zile si ca somnul este de o importanta cruciala pentru sanatate atat pe plan fizic cit si pe plan mental si afectiv.

Psihologie si stiinte cognitive

Psihologia cognitivă se naşte la interfaţa şi presiunea diferitelor ştiinţe ca: filozofia, antropologia, medicina etc datorită evoluţiei şi schimbării de paradigmă a acestora, din nevoia de schimbare totală chiar şi a limbajului. În ultimele decenii s-a produs o schimbare fundamentală în abordarea fenomenului psihologic o paradigmă urmînd alteia asistînd în final la o încercare de reprezentare interdisciplinară a acestuia.
Care este natura fenomenului psihologic? -este întrebarea la care a încercat să răspundă nu numai psihologia.

Ce este depresia?

INTRODUCERE.

Ultimele decenii au adus o adevărată revoluţie ştiinţifică în special în domeniul ştiinţelor medico-psihologice şi nu în ultimul rînd în fizică şi chimie culminînd în cele din urmă cu Genetica a cărei descoperire va genera în dezvoltarea generaţiilor viitoare o schimbare radicală de paradigmă în abordarea şi soluţionarea conceptului de boală în general şi a fenomenului psihic în particular.

Relaţia terapeutică – un aspect decisiv pentru reuşita intervenţiei

Omul este fără îndoială o fiinţă socială. Exemplele de copii care au fost privaţi de posibilitatea de a se dezvolta în context social ne ilustrează foarte clar acest lucru. Pentru a se dezvolta armonios, în concordanţă cu regulile morale şi sociale şi, prin urmare în concordanţă cu ceilalţă oameni, este nevoie ca omul să de dezvolte în cadrul unei societăţii şi culturi, într-un mediu în care va învăţa cum să se comporte, care sunt lucrurile normale (ţinând cont că normalitatea este, de fapt, definită socio-cultural), ce este permis şi ce este interzis, care sunt pedepsele pentru încălcarea regulilor comunităţii.

Deficitul de magneziu si anxietatea – studiu preliminar

Abstract.

Studiul de faţă tratează problema relaţiei Mg.-anxietate într-o abordare preliminară. Rolul Mg. în metabolismul celulei nervoase presupune şi impactul acestuia în enunţul ipotezelor biochimice asupra anxietăţii. Problematica acestei legături: Mg.-anxietate, luând ca verigă de mediere stresu,l este încă puţin studiată. S-a utilizat un design de tip 2×2, considerând ca variabile independente faza de intervenţie şi factura grupului (experimental-placebo), iar ca variabile dependente: Mg.-seric, somatizarea, anxietatea ca stare şi trăsătură. S-au obţinut rezultate semnificative cu privire la modificarea somatizării (p<0.001) şi a anxietăţii ca stare (p<0.01). Somatizarea şi anxietatea ca stare sunt mediate de către variabile cognitive, acestea subsumându-se mecanismelor de apărare.