Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKBase.class.php on line 408
Articole medicale

Articole medicale

Covid-19: 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

1 Spălați-vă mâinile de multe ori;
2 Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
3 Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
4 Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
5 Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
6 Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
7 Utilizați masca pentru protecția dumneavoastră;
8 Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
9 Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
10 Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita

Ce este rezistenta la antibiotice

Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema pe plan mondial in ultimii ani, iar in tara noastra aceasta problema se acutizeaza de la an la an pentru ca majoritatea oamenilor iau antibiotic fara a primi recomandarea unui medic.

Se spune ca o prescriere corecta a unui antibiotic este premisa unui tratament eficient cu efecte adverse minime, iar o prescriptie incorecta poate reduce eficienta antibioticului sau chiar poate amplifica anumite efecte nedorite ale antibioticoterapiei.

Modalitati de a adormi cand ai nasul infundat

Alergiile, racelile, gripa si diferite alte cauze ale infundarii nasului pot face ca somnul sa devina dificil sau chiar imposibil. Astfel, persoanele ce experimenteaza congestia nazala se pot trezi chiar si de zeci de ori din cauza imposibilitatii de a respira. De asemenea, infundarea nasului poate impiedica adormirea, deoarece produce un disconfort imens.

Somnul este extrem de important pentru numeroase functii ale organismului, inclusiv buna dezvoltare si mentinerea unui sistem imunitar puternic. Astfel, promovarea somnului este esentiala, iar specialistii recomanda mai multe strategii prin care somnul poate fi odihnitor chiar daca o persoana sufera de congestie nazala.

Doar 25% dintre nou-născuţii din România sunt hrăniţi exclusiv la sân

Primul lapte, colostrul, poate fi considerat primul vaccin de care copilul beneficiază, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării, 1-7 august. Cu toate acestea, în România, doar un sfert din nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv la sân, în comparaţie cu un procent de 40%, la nivel global.

„Colostrul poate fi considerat un prim vaccin (…). Acesta conţine o cantitate foarte mare de anticorpi, din clasa imunoglobulinelor A, care protejează mucoasele de la nivelul cavităţii bucale, nasului şi tubului digestiv. Există studii care au demonstrat că frecvenţa îmbolnăvirii copiilor, la boli infecţioase mă refer, este incomparabil mai mică în cazul copiilor hrăniţi natural, prin alăptare”, a explica prof. dr. Alexandru Rafila.

2011: Doar 16% dintre mame alăptau exclusiv la sân

80% din români consideră că vaccinarea copiilor este necesară

Peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile şi 81.1% sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, relevă primul sondaj profesionist despre atitudinea populaţii faţă de vaccinare, realizat în februarie 2019 la cererea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Un alt aspect important al studiului vizează sursele de informare în domeniul vaccinării. Aproximativ două treimi dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. În ce priveşte ordonarea surselor de informare, medicul de familie este pe primul loc cu o pondere de 66,4%, dar canalele de comunicare online şi offline sunt de asemenea o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare.

„Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, au explicat reprezentanţii INSCOP Research, firma care a realizat studiul.

Studiul va fi folosit de Grupul de Vaccinologie al SNMF pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie. De asemenea, studiul va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.

Sursa: https://www.medichub.ro

Al doilea caz din lume de remisiune a virusului HIV

Conform studiului publicat azi în revista Nature, un pacient din Londra reprezintă al doilea caz din lume de remisiune a virusului HIV-1, la 18 luni după încetarea tratamentului antiretroviral. Cercetătorii atrag atenţia că nu putem vorbi încă de vindecare totală a infecţiei cu virusul HIV, dar noile descoperiri reprezintă un pas extrem de important în găsirea unui tratament.

Cazul a fost supravegheat de cercetătorii de la University College London şi Imperial College London, împreună cu echipe de la Universităţile Cambridge şi Oxford, şi vine la 10 ani distanţă după primul caz de remisiune a virusului HIV, cunoscut drept „Pacientul Berlin”.

Ambii pacienţi au primit transplant cu celule stem pentru a fi trataţi de cancer, măduva osoasă provenind de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce previne instalarea virusului HIV, mai precis a receptorului CCR5.

<<Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că „pacientul din Berlin” nu a fost o anomalie. (...) În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Aceasta reprezintă o provocare în ţările în curs de dezvoltare >>, a explicat cercetătorul principal prof. dr. Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge.

article-big

Remisiune la 35 de luni de la transplantul hematopietic

„Pacientul din Londra”, care preferă să rămână anonim, a fost diagnosticat HIV-pozitiv în 2003, iar din 2012 se află sub tratament antiretroviral. La sfârşitul anului 2012 a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, în stadiu avansat, şi în 2016 a beneficiat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator cu mutaţie genetică rară, ce conferă rezistenţă la virusul HIV. După transplant, „pacientul din Londra” a mai continuat tratamentul antiretroviral timp de 16 luni şi, în prezent, se află în remisie timp de 18 luni (adică la 35 de luni după momentul transplantului). Sistemul imunitar al pacientului este, în continuare, incapabil de a exprima receptorul CCR5, cel mai comun receptor al tulpinei HIV-1.

„Pacientul din Berlin”, Timothy Ray Brown, a primit două transplanturi cu celule stem în 2007, respectiv 2008, pentru a fi tratat de leucemie, iar infecţia cu virusul HIV nu a recidivat în cazul său până în prezent. Pentru tratarea cancerului, ambii pacienţi au fost supuşi radiaţiei şi chimioterapiei, care – spun cercetătorii – pot fi eficiente împotriva virusului HIV, omorând celulele în proces de divizare. Cheia succesului pentru remisia virusului HIV pare să fie înlocuirea celulelor sistemului imunitar cu noi celule care nu prezintă receptorul CCR5.

Cercetătorii britanici atrag atenţia că, din cauza toxicităţii chimioterapiei, această abordare nu ar putea deveni un standard de tratare a infecţiei HIV.

„Acum trebuie să înţelegem cum altfel am putea suprima acest receptor CCR5, poate folosind terapia genică”, a declarat prof. dr. Gupta. Împreună cu echipa sa, prof. dr. Ravindra Gupta va prezenta astăzi rezultatele cercetării sale în cadrul Conferinţei Anuale despre Retrovirusuri şi Infecţii Oportuniste (CROI), din Seattle.

 

La fiecare 3 secunde, un nou caz de demenţă este înregistrat la nivel global

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor care suferă de o formă de demenţă, la nivel mondial, se va dubla în următorii 20 de ani – de la 50 de milioane, în 2018, la 82 de milioane în 2030. Dublarea numărului de cazuri va continua, în 2050 ajungând la un număr de 152 de milioane de persoane care suferă de o formă de demenţă.

În acest context, Societatea Română de Sprijin a Vârstnicilor şi a Suferinzilor cu Afecţiuni de tip Alzheimer şi Asociaţia Habilitas – Centru de Resurse şi Formare Profesională au lansat proiectul „Sănătatea mintală – prioritate pe agenda publică!”. Proiectul cofinanţat din Fondul Social European va avea o durată de 16 luni (31 octombrie 2018 – 27 februarie 2020) şi urmăreşte formularea şi promovarea de politici alternative la Legea sănătăţii mintale, cu accent pe demenţe.
 

Impactul global al demeţei
Impactul global al demeţei

Principalele activităţi şi rezultate vizate în cadrul proiectului sunt:

• elaborarea unei metodologii şi a unui raport de evaluare a politicilor publice în

domeniul sănătăţii mintale;

• crearea unui Centru de Dialog Social care să consolideze conlucrarea dintre ONG-uri, parteneri sociali şi autorităţile publice din domeniul sănătăţii mintale şi cel socio-medical;

• participarea activă a 150 de persoane la 5 ateliere de lucru regionale (Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara), în vederea creşterii implicării acestora în formularea şi îmbunătăţirea politicilor publice din domeniul sănătăţii mintale;

• organizarea, la Braşov, a unui Forum de dialog social, cu participarea a 40 de persoane din cele 150 informate în cadrul atelierelor de lucru;

• lansarea unei platforme online de dialog social care va permite interacţiunea între ONG-uri, parteneri sociali, autorităţi publice şi alte persoane interesate şi semnalarea de probleme şi soluţii în domeniul sănătăţii mintale;

• organizarea de sesiuni de instruire pentru îmbunătăţirea capacităţii de a formula şi promova propuneri alternative la politicile publice a 72 de reprezentanţi provenind din 52 de ONG-uri şi două sindicate/patronate;

• organizarea unei vizite de studiu în Scoţia la care vor participa 12 persoane din cele 72 instruite, în vederea transferului şi adaptării de bune practici europene în

formularea de politici publice;

• elaborarea şi promovarea unei politici publice alternative la Legea sănătăţii mintale, pe baza documentelor elaborate în cadrul consultarilor publice, al sesiunilor de instruire şi a unui Plan de Acţiune.

Valoarea totală a proiectului este de 931,980.95 lei, din care 913,341.33 lei reprezintă valoarea cofinanţării asigurate de UE şi a finanţării naţionale, iar 18,639.62 lei, contribuţia proprie.

 

Sursa: www.medichub.ro