Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita

Ce este rezistenta la antibiotice

Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema pe plan mondial in ultimii ani, iar in tara noastra aceasta problema se acutizeaza de la an la an pentru ca majoritatea oamenilor iau antibiotic fara a primi recomandarea unui medic.

Se spune ca o prescriere corecta a unui antibiotic este premisa unui tratament eficient cu efecte adverse minime, iar o prescriptie incorecta poate reduce eficienta antibioticului sau chiar poate amplifica anumite efecte nedorite ale antibioticoterapiei.

Terapia cu antibiotice

Majoritatea optiunilor terapeutice in ceea ce priveste terapia cu un anumit antibiotic o decide medicul curant, iar daca medicul are o experienta si stie tintit ce sa recomande atunci efectele se vad imediat.

Rezistenta la antibiotice ramane minima deoarece nu este nevoie sa se recomande un alt antibiotic intr-o perioada scurta de timp deoarece microbul ce a determinat boala a fost eradicat in totalitate.

Principalele principii ale utilizarii judicioase a antibioticelor sunt:

1. Identificarea antibioticului activ pentru a limita efectul asupra florei colonizatoare din alte localizari.

2. Limitarea riscului de aparitie a dismicrobiozei are ca scop utilizarea antibioticului eficient si cu spectru cat mai ingust.

3. Dozele si ritmul de administrare trebuie sa fie optimizate in asa fel incat sa se tina cont de farmacocinetica si farmacodinamie.

4. Calea de administrare trebuie sa fie si ea adecvata (injectabil sau oral).

5. Decizia luata de catre medic daca tratamentul cu antibiotic se poate face la domiciliu sau daca este nevoie de o internare in spital in functie de gravitatea patologiei existente.

6. Monitorizarea eficientei si a toxicitatii antibioticoterapiei.

7. Utilizarea unor date speciale de microbiologie daca acestea sunt la dispozitie.

8. Administrarea antibioticelor pentru o durata minima necesara.

 

Citeste tot articolul pe sfatulmedicului.ro