Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKBase.class.php on line 408
Gravida si tanara mamica

Gravida si tanara mamica

Cum se mulge şi cum se păstrează laptele matern?

Află regulile generale ale evacuării laptelui matern, condiții și termene de depozitare! În plus descoperă ce spun experți de top despe alăptare în general și atașarea corectă a sân a bebelușului.

 

cum mulgi și cum păstrezi laptele matern

Laptele matern poate fi păstrat la congelator dacă este în exces. Ca şi în cazul alăptării, şi mulsul laptelui matern este o artă pe care trebuie să înveţi s-o stăpâneşti. Anumitor femei le vine uşor să înveţe, pe când altora le este dificil să pună în practică teoria.

Haideţi să descoperim împreună care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci sau să nu le faci atunci când vrei să mulgi lapte matern (fie pentru că vrei să detensionezi sânii, fie pentru că vrei să stimulezi producţia de lapte, fie că vrei, din diferite motive, ca bebeluşul să fie hrănit şi cu lapte matern muls).

Cum se formează laptele matern
Hormonii sunt cei care dictează glandelor mamare să secrete substanţe precum lactoză, caseină sau grăsimi.
Laptele format va străbate canalele galactofore, exteriorizându-se la nivelul mamelonului.
Cel mai bun stimul al lactaţiei este suptul. Atunci când suge bebelușul scade presiunea din sân şi permite un flux corect al laptelui prin canalele galactofore.
Nu cotează mărimea sânilor! Chiar dacă ai sânii mici, tot vei avea suficient lapte pentru copilul tău! Dimensiunea mică a sânului înseamnă mai puţin ţesut adipos, dar nu mai puţin ţesut glandular.

Când este nevoie prima dată să evacuezi laptele
Între ziua 3 și 6 după naştere, angorjarea sânului este maximă. Dar, cu cât evacuarea laptelui este mai bună, cu atât sânii vor fi mai sănătoşi. Copilul trebuie alăptat de 8-12 ori pe zi şi ţinut un sfert de oră la fiecare sân. Dacă bebe nu a golit suficient sânii, vei fi nevoită să-ţi evacuezi laptele manual. Compresele cu gheaţă ţinute pe sân între mesele bebeluşului ameliorează angorjarea. Compresa o ţii atât timp cât nu te deranjează.

Înainte de muls, asigură-te că alăptezi corect!
Doctorul Jack Newman, o autoritate internațională în domeniul îngrijirii copiilor, este autorul „Ghidului pentru alăptare”, un bestseller care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea se află în portofoliul editurii Totul despre Mame și poate fi comandată de pe platforma noastră, fără adaosuri comerciale.

Cum se mulge manual laptele
Iată principalii paşi pentru pomparea manuală a laptelui:

Spală-te pe mâini cu săpun şi apă călduţă.
Masează-ţi sânii cu delicateţe. Începe de la bază către mameloane. Masează şi sub sân, de asemenea. Repetă aceste mişcări până când ţi-ai masat tot sânul.
Pune un recipient sub sân, fie sprijinit între picioare sau pe o măsuţă joasă. Lasă mâinile libere. E posibil să ai nevoie de un prosop curat ca să ştergi picăturile rătăcite sau să-ţi usuci degetele umezite.
Femeile cu sâni mari pot să-şi susţină sânul cu o mână.
Pune-ţi degetul mare opus de degetul arătător pe două părţi ale sfârcului.
Apasă cu delicateţe înăuntru către centrul sânului până când simţi grăsimea sânului. Atenţie, mulsul nu ar trebui să doară!
Adu laolaltă degetul mare şi arătătorul prin mişcări ritmice. Această mişcare va comprima canalele galactofore şi laptele va începe să curgă.
Când fluxul de lapte încetineşte, schimbă poziţia degetelor în jurul sfârcului şi apasă din nou. Prin această mişcare vei pompa şi mai mult lapte şi vei goli toate sectoarele sânului. Poţi să schimbi mâna dacă îţi amorţesc degetele.
Repetă procesul şi pentru celălalt sân. Poţi să faci o pauză înainte să treci la celălalt sân şi să bei ceva cald şi să te relaxezi.
Dacă vrei să stochezi laptele matern în frigider sau în congelator, e indicat să foloseşti recipiente speciale. Acestea se găsesc la farmacii sau la magazine specializate.

Mulsul cu ajutorul unei pompe de sân manuale
Pompele de sân manuale au, de obicei, o cupă de pompare anexată unui biberon sau unui recipient. Ca şi în cazul pompării manuale, primul pas este să te pregăteşti şi să te relaxezi înainte de proces. Când eşti pregătită:

Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
Apasă pe pompiţă ritmic şi cu delicateţe. Odată ce te relaxezi, o să înceapă să curgă laptele.
Pompează până când fluxul încetineşte.

Mulsul cu ajutorul unei pompe electrice
Pompele electrice precum cea comercializata de Cartomed.ro (pompa de san New mamilat) nu sunt cu mult diferite de cele manevrate manual, singura diferenţă fiind că nu trebuie să faci tu pomparea. Pur şi simplu amplasezi cupa pe sân şi gata. Şi în acest caz, relaxarea este un pas important pentru procesul stimulării lactaţiei. Când eşti pregătită:

Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
Începe cu un nivel mai lent şi apoi creşte-l gradual.
Pompează până când fluxul încetineşte.

Cum și cât se păstrează laptele matern matern
Laptele proaspăt pompat şi pus într-un recipient steril, închis ermetic, se poate păstra:

În cameră: depozitat pentru 6-8 ore la 26º C ;
În frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C sau mai puţin; poţi să-l pui în spatele frigiderului unde temperaturile sunt mai scăzute;
În congelator: două săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; trei luni în congelator; şase-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).
Pentru laptele decongelat în frigider sau la temperatura camerei:

În cameră: patru ore sau mai puţin;
În frigider: depozitat pentru 24 de ore;
În congelator: nu-l puneţi din nou la congelat.
Pentru laptele decongelat în apă caldă:

În cameră: până la sfârşitul mesei;
În frigider: pentru patru ore până la următoarea masă;
În congelator: nu-l puneţi la congelat.
Pentru laptele cu care l-ai hrănit deja pe micuţ:

În cameră: până la sfârşitul mesei, apoi e bun de aruncat;
În frigider: nu se mai pune în frigider;
În congelator: nu se mai pune în congelator.

Mai multe cititi pe totuldespremame.ro

Cursuri de puericultură

Primele zile din viata copilului tau sunt importante? Felicitări! Atunci când cuplul vostru devine familie, pot să apară numeroase întrebări! E momentul perfect pentru cursul de puericultura-este cea mai bună alegere atunci când vrei să capeți informaţii complete despre travaliu, naştere şi îngrijirea nou-născutului, cu tot cu implicaţiile fizice, psihice şi emoţionale ale acestora.

Cursul de puericultură se desfășoară în cadrul unei sedințe, de aproximativ 1,5 ore. Participarea partenerului la curs este încurajată alături de viitoarea mămică. La finalul cursului, tăticul va primi atestatul de puericultură care îi dă dreptul legal de a-și prelungi concediul paternal cu încă 10 zile, timp în care s-o ajute pe proaspăta mămică în primele zile de lăuzie.
Costul cursului de puericultura este 150 lei/persoana.

 

Cum sa comunici cu un nou-nascut ?

Copilul invata sa comunice, cu mult inainte de a vorbi, inca din perioada intrauterina. Cercetarile au evidentiat existenta unor reactii comunicative (la peste 32 saptamani de viata intrauterina), fapt ce dovedeste existenta unui psihism prenatal. Fatul, are anumite trairi, „simtiri” cu tonalitate variata (cel mai adesea acestea alterneaza intre placere si neplacere).

Comunicarea continua cu primul tipat al copilului si raspunsul mamei, dezvoltandu-se pe masura ce interactiunile copil-mediu sunt tot mai frecvente. Specialistii considera ca primii 5 ani de viata sunt decisivi pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare ale copilului.

Citește mai departe

Rolul Viitorului Tatic

Nu e usor sa fii parinte. Nu e usor sa te pregatesti pentru rolul de viitor parinte. Asteptarea venirii pe lume a unui copil…Intrebari, nelinisti, framantari, visuri si sperante: Oare o sa fiu o mama buna? Oare o sa fiu un tata bun? Oare o sa-l pot creste singura? O sa fie un copil reusit?

Maternitatea este expresia suprema a implinirii unei femei. Dorinta de a fi mama se impleteste firesc cu dragostea fata de copii. Pentru femeile ce asteapta primul copil (sau pentru cele care au experiente neplacute legate de sarcina si de nastere), aceasta perioada este stresanta, anxiogena. Daca sarcina nu este dorita, stresul este deosebit de puternic. Sarcina fiind un eveniment fiziologic deosebit in viata unei femei, antreneaza modificari neurovegetative, hormonale si metabolice, ce se asociaza la randul lor cu modificari de dispozitie afectiva. Se semnaleaza o mai mare labilitate emotionala (schimbari de tonus afectiv: de exemplu, treceri bruste de la bucurie la tristete, de la exaltare la pesimism), anxietate (griji, temeri), iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare, cresterea agresivitatii, hipersensibilitate. Aceste modificari sunt mai mult sau mai putin intense si observabile. Pot apare cu intermitente sau insotesc constant graviditatea. Sigur ca echipamentul ereditar este cel care influenteaza raspunsul emotional particular la influenta unor stimuli, chiar psihotraume. Maternitatea – „Starea de gratie” – a unei femei implica o fragilizare somato-psihica, determinata in mare masura de interactiunea factorilor endocrini si psihosociali. Factorii psihomorali sunt cel mai des invocati in provocarea unor traume psihice decat alte cauze.

Citește mai departe

Depresia Post-Partum

In stransa legatura cu modificarile hormonale, dupa nastere poate apare o stare depresiva, producandu-se o schimbare a afectivitatii bazale (a tonusului afectiv).

Studiile in legatura cu influenta hormonilor asupra vietii psihice, au demonstrat ca exista importante diferente individuale, dupa cum si datele cu privire la relationarea neuroendocrina atesta existenta acestor diferente. Astfel, 20% din mamele ce se afla la prima nastere pot suferi de depresia postpartum.

Dificultatile de ordin psihologic si social (imaturitatea psihologica, nelinistea excesiva fata de sanatatea copilului, teama ca ii este afectata sanatatea si frumusetea, deceptia legata de sexul copilului sau copilul nascut mort, absenta sotului in timpul sarcinii si al nasterii, probleme de relationare cu sotul, nefericirea maritala, surmenajul, nesiguranta profesionala, probleme economico-financiare) constituie factori traumatizanti si au o pondere insemnata in aparitia depresiei postpartum. Cauzalitatea psihosociala este mai des invocata.

Citește mai departe

Ce simte bebelusul din burtica?

Multi specialisti sunt convinsi ca fatul are o viata emotionala. Inca din timpul graviditatii, viitoarea mamica este in rezonanta afectiva cu copilul ei. In masura in care miscarile fatului devin perceptibile, incepe sa ii simta reactiile: de exemplu, are impresia unui sut viguros cind acesta se enerveaza.

BEBELUSUL ESTE ATENT LA CONVERSATII SI LA MUZICA

Se stie ca fatul este o fiinta de perceptii si senzatii. Sistemul sau senzorial functioneaza foarte devreme, inainte de a se maturiza pe deplin. El este sensibil la atingeri si la sunete. Dintre simturi, cel auditiv este cel mai solicitat in ultimul trimestru al sarcinii. Vocea mamei sale vine in acelasi timp din interior si din exterior. Este dovedit prin studiul variatiilor ritmului cardiac, ca el reactioneaza la muzica.

Citește mai departe

Igiena Nou-Nascutului

Igiena nou nascutului are un rol important in dezvoltarea lui fizica. Inca de la venirea din maternitate mama trebuie sa ii asigure conditiile optime de curatenie si prevenire a infectiilor.

Primele zile acasa  pentru unui nou nascut sunt cele mai grele, parintii vor avea grija ca plaga ombilicala (ceea ce ramane dupa taierea cordonului ombilical la nastere) sa nu se infecteze, curatand zilnic zona si pansand-o cu comprese sterile cu alcool sanitar, pana la caderea bontului ombilical. Caderea „buricului ” are loc intre a 8a si a 10a zi de la nastere. Orice sangerare sau roseata trebuie semnalata medicului.

Citește mai departe

Scorul Apgar

Scorul Agpar (dupa numele moasei Virginia Agpar) reprezinta primul control medical al sanatatii si al starii fizice al nou-nascutului. Se noteaza la un minut si la cinci minute de la nasterea copilului. Prin acest scor se evalueaza respiratia, functionalitatea inimii, culoarea pielii, tonusul muscular si reflexele nou-nascutului.

Fiecare dintre acesti parametri se noteaza de la 0 (semn de ingrijorare) pana la 2, care demonstreaza functionarea buna a organismului. Daca la primul control nou-nascutul cumuleaza in total 7 – 8 puncte si la cel de al doilea de la 8 in sus, evolutia sa este multumitoare.

Controlul este continuat cateva ore mai tarziu, cand doctorul examineaza amanuntit reflexele si reactiile nou-nascutului la lumina, la zgomot si la durere.

Momentul Diversificarii Alimentatiei Sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sunt in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.

Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural.
Principiile diversificarii sunt:

– Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala.

– Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pana la inlocuirea completa a unei mese de lapte

– Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut

– Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile

– Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pana la varsta de 1 an

– Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Citește mai departe