Cum se mulge şi cum se păstrează laptele matern?

Află regulile generale ale evacuării laptelui matern, condiții și termene de depozitare! În plus descoperă ce spun experți de top despe alăptare în general și atașarea corectă a sân a bebelușului.

 

cum mulgi și cum păstrezi laptele matern

Laptele matern poate fi păstrat la congelator dacă este în exces. Ca şi în cazul alăptării, şi mulsul laptelui matern este o artă pe care trebuie să înveţi s-o stăpâneşti. Anumitor femei le vine uşor să înveţe, pe când altora le este dificil să pună în practică teoria.

Haideţi să descoperim împreună care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci sau să nu le faci atunci când vrei să mulgi lapte matern (fie pentru că vrei să detensionezi sânii, fie pentru că vrei să stimulezi producţia de lapte, fie că vrei, din diferite motive, ca bebeluşul să fie hrănit şi cu lapte matern muls).

Cum se formează laptele matern
Hormonii sunt cei care dictează glandelor mamare să secrete substanţe precum lactoză, caseină sau grăsimi.
Laptele format va străbate canalele galactofore, exteriorizându-se la nivelul mamelonului.
Cel mai bun stimul al lactaţiei este suptul. Atunci când suge bebelușul scade presiunea din sân şi permite un flux corect al laptelui prin canalele galactofore.
Nu cotează mărimea sânilor! Chiar dacă ai sânii mici, tot vei avea suficient lapte pentru copilul tău! Dimensiunea mică a sânului înseamnă mai puţin ţesut adipos, dar nu mai puţin ţesut glandular.

Când este nevoie prima dată să evacuezi laptele
Între ziua 3 și 6 după naştere, angorjarea sânului este maximă. Dar, cu cât evacuarea laptelui este mai bună, cu atât sânii vor fi mai sănătoşi. Copilul trebuie alăptat de 8-12 ori pe zi şi ţinut un sfert de oră la fiecare sân. Dacă bebe nu a golit suficient sânii, vei fi nevoită să-ţi evacuezi laptele manual. Compresele cu gheaţă ţinute pe sân între mesele bebeluşului ameliorează angorjarea. Compresa o ţii atât timp cât nu te deranjează.

Înainte de muls, asigură-te că alăptezi corect!
Doctorul Jack Newman, o autoritate internațională în domeniul îngrijirii copiilor, este autorul „Ghidului pentru alăptare”, un bestseller care a vândut milioane de exemplare în întreaga lume. Cartea se află în portofoliul editurii Totul despre Mame și poate fi comandată de pe platforma noastră, fără adaosuri comerciale.

Cum se mulge manual laptele
Iată principalii paşi pentru pomparea manuală a laptelui:

Spală-te pe mâini cu săpun şi apă călduţă.
Masează-ţi sânii cu delicateţe. Începe de la bază către mameloane. Masează şi sub sân, de asemenea. Repetă aceste mişcări până când ţi-ai masat tot sânul.
Pune un recipient sub sân, fie sprijinit între picioare sau pe o măsuţă joasă. Lasă mâinile libere. E posibil să ai nevoie de un prosop curat ca să ştergi picăturile rătăcite sau să-ţi usuci degetele umezite.
Femeile cu sâni mari pot să-şi susţină sânul cu o mână.
Pune-ţi degetul mare opus de degetul arătător pe două părţi ale sfârcului.
Apasă cu delicateţe înăuntru către centrul sânului până când simţi grăsimea sânului. Atenţie, mulsul nu ar trebui să doară!
Adu laolaltă degetul mare şi arătătorul prin mişcări ritmice. Această mişcare va comprima canalele galactofore şi laptele va începe să curgă.
Când fluxul de lapte încetineşte, schimbă poziţia degetelor în jurul sfârcului şi apasă din nou. Prin această mişcare vei pompa şi mai mult lapte şi vei goli toate sectoarele sânului. Poţi să schimbi mâna dacă îţi amorţesc degetele.
Repetă procesul şi pentru celălalt sân. Poţi să faci o pauză înainte să treci la celălalt sân şi să bei ceva cald şi să te relaxezi.
Dacă vrei să stochezi laptele matern în frigider sau în congelator, e indicat să foloseşti recipiente speciale. Acestea se găsesc la farmacii sau la magazine specializate.

Mulsul cu ajutorul unei pompe de sân manuale
Pompele de sân manuale au, de obicei, o cupă de pompare anexată unui biberon sau unui recipient. Ca şi în cazul pompării manuale, primul pas este să te pregăteşti şi să te relaxezi înainte de proces. Când eşti pregătită:

Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
Apasă pe pompiţă ritmic şi cu delicateţe. Odată ce te relaxezi, o să înceapă să curgă laptele.
Pompează până când fluxul încetineşte.

Mulsul cu ajutorul unei pompe electrice
Pompele electrice precum cea comercializata de Cartomed.ro (pompa de san New mamilat) nu sunt cu mult diferite de cele manevrate manual, singura diferenţă fiind că nu trebuie să faci tu pomparea. Pur şi simplu amplasezi cupa pe sân şi gata. Şi în acest caz, relaxarea este un pas important pentru procesul stimulării lactaţiei. Când eşti pregătită:

Amplasează cupa de pompare direct pe sân sau pe sfârc.
Începe cu un nivel mai lent şi apoi creşte-l gradual.
Pompează până când fluxul încetineşte.

Cum și cât se păstrează laptele matern matern
Laptele proaspăt pompat şi pus într-un recipient steril, închis ermetic, se poate păstra:

În cameră: depozitat pentru 6-8 ore la 26º C ;
În frigider: depozitat pentru 3-5 zile la 4º C sau mai puţin; poţi să-l pui în spatele frigiderului unde temperaturile sunt mai scăzute;
În congelator: două săptămâni în congelatorul dinăuntrul frigiderului; trei luni în congelator; şase-12 luni la temperaturi foarte joase (-18º C).
Pentru laptele decongelat în frigider sau la temperatura camerei:

În cameră: patru ore sau mai puţin;
În frigider: depozitat pentru 24 de ore;
În congelator: nu-l puneţi din nou la congelat.
Pentru laptele decongelat în apă caldă:

În cameră: până la sfârşitul mesei;
În frigider: pentru patru ore până la următoarea masă;
În congelator: nu-l puneţi la congelat.
Pentru laptele cu care l-ai hrănit deja pe micuţ:

În cameră: până la sfârşitul mesei, apoi e bun de aruncat;
În frigider: nu se mai pune în frigider;
În congelator: nu se mai pune în congelator.

Mai multe cititi pe totuldespremame.ro