Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 66

Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKMenu.php on line 85

Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /home2/studiovision/public_html/#Axell/sanor.ro/templates/gk_storefront/lib/menu/GKBase.class.php on line 408
Diversificarea alimentatiei la sugar – reguli generale

Diversificarea alimentatiei la sugar – reguli generale

In primele 6 luni de viata sugarul este dependent de un singur aliment – laptele. Este o perioada de crestere extrem de rapida, acesta fiind motivul pentru care alimentatia are un rol crucial. Alimentatia ideala este laptele mamei, care acopera complet necesitatile sugarului pana la 6 luni, deci un sugar alimentat exclusiv la san nu are nevoie de niciun supliment, exceptand vitamina D profilactic si tratamentul afectiunilor acute si cronice.
Alimentatia diversificata reprezinta trecerea de la o alimentatie exclusiv lactata, la o alimentatie mai consistenta – la inceput semisolida, ulterior solida.

MOMENTUL diversificarii:
– la 6 luni – la un sugar alimentat exclusiv la san
– la 4 luni – la un sugar alimentat mixt ( san + lapte praf ).
Diversificarea alimentatiei sugarului inainte de 4 luni nu este recomandata, deoarece copilul nu este pregatit pentru alimentele noi.

REGULI DE DIVERSIFICARE
1. sugarul trebuie sa fie perfect sanatos.
2. alimentul se propune, – daca alimentul nou este respins se va intrerupe administrarea
3. noul aliment se va introduce progresiv – inlocuind treptat cate o masa de lapte
4. alimentul nou se da cu lingurita
5. nu se introduc deodata 2 alimente noi
6. se observa copilul cu atentie pentru a vedea daca suporta bine alimentul nou
7. nu se adauga zahar; nu se sareaza alimentele ( chiar pana la 1–2 ani )
8. alimentele care contin gluten – grau, orz, ovaz, secara – nu se vor introduce pana la 8 luni
9. la copiii cu alergii, alimentele cu faina cu gluten – biscuiti, piscoturi, paine, etc. – oul, pestele, laptele de vaca se vor introduce numai dupa 1 an
10. noul aliment nu va fi impus – daca copilul il refuza, se va incerca in alt moment administrarea.

ORDINEA – In functie de sezon si de preferintele copilului se poate incepe cu supa de legume sau pireul de fructe.
LEGUMELE – morcovi, cartofi, dovlecel, pastarnac, telina, ceapa, salata, spanac, patrunjel – aproximativ 250 gr. se vor fierbe in 500–600 ml apa, timp de 2 ore la foc mic; NU SE PUNE SARE. Apa va scade la jumatate. Daca se fierbe in oala sub presiune, cantitatea de lichid este jumatate si durata fierberii este de 15–30 min. Apoi legumele vor fi pasate prin sita deasa sau prin blender. Acest piure subtire se poate pastra chiar si la congelator, portionat – pentru mamicile foarte ocupate – , dar as prefera sa-l faceti proaspat pentru bebelus. Pireul poate fi imbogatit cu ulei sau unt si frunze proaspete de patrunjel sau marar in momentul servirii (au vitamina C). Masa de legume va inlocui progresiv masa de lapte de la orele 12–14.
FRUCTELE – la 3–5 zile de la introducerea mesei de legume – se introduce pireul de fructe – mar crud, mar copt, banana, suc de portocale, piersici, caise, pepene galben, chiar avocado, mango la masa de la orele 9–11. PIREUL DE FRUCTE NU SE INDULCESTE.
CARNEA va completa masa de pranz – pireul de legume, din 2 in 2 zile sau mai bine zilnic – carne de vita sau pui introdusa progresiv de la 20–30 gr., ajungand la 50–100 gr. Ea se poate fierbe separat.
BRANZA DE VACA – preparata in casa – 4 tablete de calciu lactic se fierb in 500 ml lapte de vaca.
GALBENUSUL DE OU – se poate introduce fiert tare 10 min. – la inceput 1/8, apoi ¼, apoi ½ ajungandu-se la 1 galbenus fiert tare de 2–3 ori/saptamana.
Dupa alte 3–5 zile, masa de lapte de la orele 16–18 se va inlocui cu fainos fara gluten cu lapte – ex.: orez pasat cu branza de vaci sau sau gris cu lapte. Sunt bebelusi care dorm mai linistiti, daca seara la culcare primesc un biberon de lapte cu cereale.
Pe la 7 luni se poate introduce si IAURTUL cu termen de expirare scurt = nu are multi aditivi, multe E-uri, deci cu probabilitate mai mica de declansare a alergiilor. NU SE INTRODUC IAURTURI CU FRUCTE DIN COMERT IN PERIOADA DE SUGAR.
FICATUL DE PASARE se poate introduce de la 8 luni, dar nu mai reprezinta o prioritate a nutritiei sugarului de azi.
PESTELE alb, slab – la sugarii fara antecedente alergice, se poate introduce de la 10–11 luni.

MESELE DIVERSIFICATE, FIIND INTRODUSE PROGRESIV, PANA LA ACCEPTARE TOTALA, VOR FI SUPLIMENTATE CU LAPTELE PRIMIT ANTERIOR – PREFERABIL LAPTE DE MAMA.

SE VOR EVITA: DULCIURILE CONCENTRATE – BOMBOANE, CACAO, CIOCOLATA, ZAHAR, PRAJITURI, BAUTURILE DIN COMERT, SOSURILE, RANTASURILE, CONDIMENTE, ALIMENTELE CARE POT FI ASPIRATE – NUCI, ALUNE, SEMINTE, FLORICELE, PUFARIN. NU SE INTRODUC LA SUGAR PRAJELI, AFUMATURI, GRASIMI, CONSERVANTI.

MENIURILE VEGETARIENE sunt INTERZISE la sugari. MIEREA DE ALBINE se poate introduce de la 1 an.

Acestea sunt regulile generale, care m-am gandit ca ar trebiu sa fie cunoscute de dumneavoastra – mamicilor si taticilor. In cabinet nu am intotdeauna timp sa va explic totul pe indelete. Daca voi considera ca bebelusul dumneavoastra prezinta particularitati si diversificarea trebuie facuta diferit, va voi spune, in plus, ce reguli vom folosi la el. Am considerat, totusi, ca aceasta informare va va indruma in alimentatia copilului nostru pentru a creste mare si voinic, sanatos si fericit.